vrijdag 16 februari 2018

Saakasjvili stapt naar Europese Mensenrechtenhof

Micheil Saakasjvili vecht zijn uitzetting naar Polen aan bij het Europese Hof voor de Mensenrechten. Hij wil terug kunnen naar Oekraïne om zijn strijd tegen president Petro Porosjenko voort te zetten. ''Het verzoek daartoe is inmiddels ingediend bij het Hof'', zei Saakasjvili's advocaat Roeslan Tsjornoloetski vanmorgen tegen journalisten tijdens een pauze van de hoorzitting van het Oekraïense Hof van Cassatie tegen het uitzettingsbevel.

Tjornoloetski wraakte vervolgens één van de rechters van het Hof van Cassatie, waarna de zitting werd verdaagd om een nieuwe rechter te zoeken die wel aanvaardbaar is voor Saakasjvili's advocaat.

De voormalige Georgische president werd maandag gearresteerd in een restaurant in Kyiv waar hij ''aan de thee'' zat. Nog diezelfde dag werd hij uitgezet naar Polen, vanwaar hij op zondag 10 september vorig jaar illegaal Oekraïne binnen wist te komen. Saakasjvili ging vanuit Polen naar Nederland waar hij woensdag arriveerde. Hij wil zich er vestigen, samen met zijn vrouw Sandra Roelofs en hun jongste zoon.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: