zondag 18 februari 2018

Rasmussen vindt 20.000 blauwhelmen 'realistisch'

Anders Fogh Rasmussen, de voormalige secretaris-generaal van de NAVO, meent dat een vredesmacht van de Verenigde Naties met 20.000 blauwhelmen best haalbaar is. ''Het is het minimale aantal. Tegelijkertijd is het een kleine missie, vergeleken met vergelijkbare situaties in andere landen'', merkte hij gisteren op tijdens de internationale veiligheidsconferentie in München.

Volgens Rasmussen moet het vredeskorps niet alleen bestaan uit 20.000 gewapende soldaten, maar ook uit politiemensen en burgers. Hij verwacht dat zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het beëindigen van de oorlog in Oost-Oekraïne. De Zweedse minister Peter Hultqvist (Defensie) bood gisteren aan om soldaten voor het vredeskorps te leveren.

De speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker zei dat Rusland zich met de oorlog in de Donbas bemoeit omdat het buurland zich zorgen maakt om de veiligheid van de etnische Russen daar. ''Het beste wat we kunnen doen om de mensen daar te beschermen is het sturen van een vredeskorps. Dat kan een einde maken aan het conflict en er voor zorgen dat er ruimte komt om de Minsk-akkoorden ten volle uit te voeren.''

De Oekraïense president Petro Porosjenko merkte vrijdagavond op dat Rusland z'n goede wil kan tonen door in te stemmen met een vredeskorps dat niet alleen langs de frontlijn actief is, maar ook elders in de bezette gebieden en dan met name langs de Russische grens. Rusland wil daar niet aan, omdat het een vredeskorps met zo'n mandaat beschouwt als een bezettingsmacht.

Bronnen: Interfax, 112.ua

Geen opmerkingen: