dinsdag 20 februari 2018

Porosjenko bekrachtigt Reïntegratiewet Donbas

President Petro Porosjenko heeft de Reïntegratiewet voor de Donbas bekrachtigd. Deze wet houdt Rusland verantwoordelijk voor het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne, ook waar het materiële en immateriële schade betreft die het conflict inmiddels heeft berokkend. Porosjenko benadrukte vandaag nog maar weer eens dat de Reïntegratiewet aan de internationale regels voldoet en wat hem betreft niet geen afbreuk doet aan de Minsk-akkoorden.

In de Reïntegratiewet is vastgelegd hoe de terugkeer van de bezette gebieden bij Oekraïne dient te geschieden, op welke voorwaarden er lokale verkiezingen gehouden kunnen worden en in hoeverre de pro-Russische separatisten op amnestie kunnen rekenen. Wat dat laatste betreft, is Oekraïne bereid de separatisten te vergeven, mits ze geen tegen het leven gerichte misdrijven hebben begaan.

Rusland meent dat de Reïntegratiewet in strijd is met de Minsk-akkoorden en dat het oorlogsconflict er alleen maar ernstiger vormen door kan aannemen. Volgens secretaris Oleksandr Toertsjinov van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad staat de wet een eventueel offensief van het Oekraïense leger niet in de weg, mocht dat nodig blijken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: