zaterdag 10 februari 2018

Oekrop: 50 procent gedrukte media in het Oekraïens

Zeven parlementsleden van de partij Oekrop hebben een wetsvoorstel ingediend om de gedrukte media te verplichten voortaan de helft van hun inhoud in de Oekraïense taal te publiceren. Uitzondering vormen de kranten en week- of maandbladen in het Engels of een andere taal uit de Europese Unie. Eerder al werden radio- en televisiezenders verplicht om driekwart van hun zendtijd in het Oekraïens te doen.

''De Oekraïense bevolking heeft recht op informatie in de eigen landstaal'', luidt de toelichting van de zeven parlementariërs. Onder meer Segodnia, de grootste krant van het land, is geheel in het Russisch. ''De media hebben ons de Russische taal opgedrongen, generaties lang. Toen de media werden verplicht veel meer de Oekraïense taal te gebruiken, maakten miljoenen in ons land voor het eerst van hun leven kennis met moderne Oekraïense muziek van eigen bodem'', zegt Irina Konstankevtisj, één van de indieners van het wetsvoorstel.

Het voorstel voorziet in een overgangsperiode, waarbij in het eerste jaar 20 procent van de inhoud van gedrukte media in het Oekraïens moet zijn, het tweede jaar 35 procent en daarna tenminste 50 procent.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: