donderdag 8 februari 2018

Minstens 214 zeelieden achter tralies in buitenland

In diverse landen zitten in totaal 214 Oekraïense zeelieden vast vanwege het plegen van een misdrijf of omdat ze worden verdacht van een misdrijf. Het gaat om onder meer India, Spanje, Libië, Oman, Sri-Lanka en in het bijzonder Griekenland, waar recent nog 42 zeelieden zijn veroordeeld wegens mensensmokkel, terwijl 78 Oekraïners voor hetzelfde delict in staat van beschuldiging zijn gesteld.

Er werkten in 2015 in totaal 69.000 Oekraïense zeelui op schepen onder buitenlandse vlag. Daarmee is Oekraïne het zesde land als het gaat om het leveren van zeelieden aan buitenlandse scheepvaartmaatschappijen.

Volgens de hulporganisatie Assol die zich om het lot van de gevangenen bekommert, is het waarschijnlijk dat nog meer Oekraïense zeelieden achter de tralies zijn beland. Niet alle Oekraïners die in problemen komen vragen het ministerie van Buitenlandse Zaken om hulp. Dat is overigens wel het geval met alle zeelieden die in Griekenland in problemen zijn geraakt. Zij krijgen juridische bijstand van het ministerie.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: