donderdag 22 februari 2018

ATO snel ten einde, maar oorlog Donbas gaat door

De antiterroristische operatie (ATO), zoals de strijd tegen de pro-Russische separatisten in de Donbas officieel werd genoemd, loopt binnenkort af. Dat betekent niet dat de oorlog daar ophoudt voor het Oekraïense leger, maar wel dat die onder een andere naam wordt gevoerd, voortaan als een echte oorlog tegen Rusland en de pro-Russische rebellen te boek staat onder aanvoering van ''een man met gevechtservaring'', zoals generaal Viktor Moezhenko het vandaag uitdrukte.

Dat geen sprake meer is van de ATO komt door de Reïntegratiewet voor de bezette gebieden, want daarin is vastgelegd dat Rusland verantwoordelijk wordt gehouden voor het oorlogsconflict en dat het buurland de separatisten niet alleen aanstuurt, maar ook militaire steun biedt en voor de benodigde wapens en munitie zorgt.

Daarmee kan geen sprake meer zijn van het bestrijden van terrorisme, maar is in de Reïntegratiewet vastgelegd dat sprake is van een buitenlandse aanval. Zeker niet van een burgeroorlog, zoals Rusland graag wil doen geloven. De nieuwe wet is dinsdag door president Petro Porosjenko bekrachtigd en treedt na officiële publicatie in werking.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: