woensdag 6 december 2017

Verbod op verkopen landbouwgrond mogelijk weer met een jaar verlengd

Het moratorium (verbod) op het verkopen van landbouwgrond wordt mogelijk opnieuw met een jaar verlengd, ditmaal tot 1 januari 2019. Dat blijkt uit het verslag van een vergadering van de parlementscommissie voor Agrarische Zaken waarin steun voor dit voorstel wordt uitgesproken. Het moratorium is al jarenlang een heet hangijzer in de Oekraïense politiek.

Het parlement heeft het besluit om het verbod op te heffen daarom al jarenlang voor zich uit geschoven, hoewel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) er telkens weer op aandringt. Het IMF veronderstelt dat het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond de agrarische productie enorm kan opstuwen.

Het verkoopverbod werd in 1992 ingesteld om te voorkomen dat grote buitenlandse bedrijven op grote schaal landbouwgrond zouden gaan opkopen, waardoor de kleine en middelgrote boerenbedrijven in de knel zouden komen.

Die vrees is er nog altijd. In het meest recente voorstel om het moratorium op te heffen is vastgelegd dat er maximaal 2.500 hectare aan één bedrijf of eigenaar verkocht mag worden. Het risico is dan nog altijd dat een bedrijf via stromannen alsnog veel meer landbouwgrond kan opkopen. Verkopen aan buitenlandse bedrijven is al helemaal uit den boze. En dan moeten er ook nog overheidssteun komen voor de kleine en middelgrote boerenbedrijven, waarover de politiek het nog niet eens kan worden.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: