donderdag 7 december 2017

Saakasjvili is ziek en houdt zich dus even stil

Micheil Saakasjvili heeft zich vandaag niet laten zien. Niet omdat hij bang is opnieuw gearresteerd te worden als wel omdat hij snipverkouden is en z'n stem kwijt is. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen zijn hem duidelijk niet in de koude kleren gaan zitten. De mensen om hem heen gebruiken de relatieve rust rond Saakasjvili om zich te bezinnen op wat de volgende stappen moeten zijn.

In het kantoor van de Beweging van de Nieuwe Krachten zegt David Sakvarelidze, ruim een jaar lang plaatsvervangend procureur-generaal (tot maart vorig jaar), dat zij hopen op een 'Roemeens scenario' met grote, vreedzame betogingen tegen de macht van de oligarchen. Ze zijn van plan om door te gaan zolang ze op vrije voeten zijn en er geld binnenkomt om campagne te blijven voeren.

Volgens Sakvarelidze krijgen ze geld van honderden ondernemers die genoeg hebben van de corruptie. Het gaat om zowel grote als kleine bedragen, legt Sakvarelidze uit aan verslaggever Christopher Miller van RFE/RL.

Hij zegt dat de focus ligt op corruptie. Van een weloverwogen strategie is geen sprake, niet eens voor de korte termijn. ''We hebben de tijd niet om er eens rustig voor te gaan zitten om een strategisch plan op te stellen, want we worden aangevallen. We moeten maar zien dat we dat overleven.'' Sakvarelidze constateert wel dat wat hij en Saakasjvili doen ''buitengewoon revolutionair'' is.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: