zaterdag 9 december 2017

Saakasjvili in hongerstaking om zijn arrestatie

Micheil Saakasjvili is in hongerstaking gegaan. Dat meldt zijn advocaat Roeslan Tsjernoloetski vanmorgen. De voormalige Georgische president is gisteravond opnieuw gearresteerd nadat hij dinsdag wist te ontkomen. Als de rechtbank maandag besluit tot een voorlopige hechtenis van zestig dagen, dan zou Saakasjvili ''zijn hongerstaking verhevigen'', hetgeen kan inhouden dat hij dan ook geen water meer tot zich neemt.

Waarschijnlijk zal het zover niet komen, want woordvoerster Larisa Sargan van het Openbaar Ministerie heeft al laten weten dat Saakasjvili waarschijnlijk huisarrest krijgt, met de verplichting een enkelband te dragen, in afwachting van de rechtszaak wegens 'het helpen van een criminele organisatie' en machtsmisbruik zoals de aanklacht vooralsnog luidt. Saakasjvili kan daarvoor een gevangenisstraf van tien jaar krijgen.

Vanuit het detentiecentrum heeft Saakasjvili een handgeschreven briefje aan zijn aanhangers naar buiten weten te krijgen. 'Ze willen jullie bang maken, maar laat je niet afschrikken. Blijf volhouden en doe zondag mee aan een vreedzame betoging waarin we de afzetting van de president eisen. Wij zullen Oekraïne bevrijden van corruptie en machtsmisbruik. Er is geen alternatief, we zullen overwinnen. Succes! Leve Oekraïne!'

Saakasjvili werd gisteravond opgepakt in het appartement van kolonel Joeri Pokinboroda, voormalig hoofd van de Nationale Politie in de provincie Loehansk. Hij werd vervolgens naar het cellencomplex van de staatsveiligheidsdienst SBOe aan de Askoldovlaan en vervolgens naar een detentiecentrum aan de Otradnastraat. Daar wilden aanhangers van Saakasjvili vanochtend vroeg een tentenkamp opzetten, maar de politie verhinderde dat. Daarbij werd traangas gebruikt.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: