zondag 10 december 2017

'Saakasjvili heeft recht niet om onrust te stoken in land in oorlog'

Micheil Saakasjvili is zijn boekje ver te buiten gegaan met zijn oproep om de regering omver te werpen. Het land is in oorlog en dan is politieke onrust wel het laatste wat Oekraïne kan gebruiken. Dat heeft onderminister Joeri Hrimtsjak voor de Tijdelijk Bezette Gebieden en Binnenlandse Vluchtelingen gezegd in een interview met Hromadske Radio.

Saakasjvili is stateloos en daarmee iemand die volgens de Oekraïense wet helemaal geen politieke activiteiten mag ontplooien. ''Maar dat doet hij dus wel. Hij mag ook als het land in oorlog is niet oproepen tot het omver werpen van de regering. Maar hij doet dat dus wel. En als het klopt wat het Openbaar Ministerie zegt, dan doet hij dat allemaal van geld dat hij heeft gekregen van mensen die ons land zijn ontvlucht'', aldus Hrimtsjak, verwijzend naar de aanklacht tegen Saakasjvili dat hij een half miljoen dollar heeft aangenomen van iemand uit de kring rond ex-president Viktor Janoekovitsj.

Ook minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken heeft zich uitgelaten over de kwestie-Saakasjvili. Hij zegt in een interview met Interfax geen formele reactie vanuit het buitenland te verwachten omdat het hier een binnenlandse aangelegenheid van Oekraïne betreft. ''Zolang we ons aan onze wetgeving houden. En dat doen we'', aldus Klimkin.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: