vrijdag 8 december 2017

Porosjenko belooft eerlijk proces Saakasjvili

In het buitenland hoeft niemand zich druk te maken om wat zich rond Micheil Saakasjvili afspeelt. Alles gaat volgens de wet, aldus president Petro Porosjenko vanmiddag op een gezamenlijke persconferentie met de Litouwse president Dalia Grybauskaite. ''Als iemand er van wordt verdacht dat hij een misdrijf heeft gepleegd, dan moet dat onderzocht worden. Dat doen we op een transparante manier en als het tot een rechtszaak komt, dan wordt dat een eerlijk proces. Dat zijn we als land verplicht om te doen.''

Zo nodig mogen internationale organisaties meekijken, voegde Porosjenko er aan toe. Hij zei er wel bij dat niemand, ook geen politieke activist als Saakasjvili, het zich kan veroorloven om na arrestatie te ontsnappen. Grybauskaite zei op haar beurt dat Litouwen zich niet met de kwestie wil bemoeien en ook persoonlijk wilde zij geen commentaar geven op de gebeurtenissen van de afgelopen dagen.

Saakasjvili werd dinsdag gearresteerd op verdenking van hulp aan een criminele organisatie. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij een half miljoen dollar aangenomen van iemand uit de nabijheid van ex-president Janoekovitsj om van de regering-Porosjenko af te komen. Na zijn arrestatie werd hij door aanhangers bevrijd uit het politiebusje waarmee hij zou worden afgevoerd. Er is een nieuw arrestatiebevel uitgevaardigd, maar Saakasjvili is nog altijd op vrije voeten.

De leider van de Beweging van de Nieuwe Krachten liet zich gisteren niet zien omdat hij zwaar verkouden is en zijn stem kwijt is, maar vandaag kondigde hij een demonstratieve tocht aan voor komende zondag in Kyiv.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: