zaterdag 2 december 2017

'Patriarchaat Kyiv nooit terug bij dat van Moskou'

De Oekraïens-orthodoxe kerk zal volgens patriarch Filaret (Denisjenko) nooit terugkeren bij de Russisch-orthodoxe kerk, ook al probeert die om die van het patriarchaat Kyiv weer op te laten gaan in het patriarchaat in Moskou. ''Waarom we niet terugkeren? Omdat we ons eigen land hebben'', zei Filaret op een persconferentie. '

'Wie ziet hoe ze liegen en bedriegen, die weet dat je ze niet kunt vertrouwen. Ook als kerk niet. Ze roepen ons op tot verzoening, tot bidden voor eenheid, maar dat is alleen maar bedoeld om ons terug te laten keren bij het patriarchaat Moskou'', aldus Filaret die nog altijd strijdt voor erkenning van de Oekraïens-orthodoxe kerk als autocefale (zelfstandige) kerk. ''Dat is het enige waarover we willen praten met de Russisch-orthodoxe kerk.

De Oekraïens-orthodoxe kerk patriarchaat Kyiv is zelfstandig sinds augustus 1989, bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Er is echter een tweede Oekraïens-orthodoxe kerk met als patriarchaat Moskou en die valt onder de Russisch-orthodoxe kerk. In Moskou verzetten ze zich nog altijd tegen de erkenning van het patriarchaat Kyiv als autocefale kerk.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: