donderdag 7 december 2017

Parlement ziet af van ontslag corruptiebestrijders

Onder zware buitenlandse druk is het wetsontwerp ingetrokken dat het parlement het recht geeft om de belangrijkste corruptiebestrijders van het land te ontslaan. Er was al een meerderheid in het parlement voor dit wetsvoorstel van de regeringspartijen Blok-Porosjenko en het Volksfront dat het einde zou betekenen de drie organisaties die zich bezighouden met de corruptiebestrijding onder bestuurders en topambtenaren.

Ook voorzitter Jehor Sobolev van de parlementscommissie voor corruptiebestrijding zou het veld moeten ruimen. Maar zover kwam het dus niet.

Het hervormingsgezinde parlementslid Moestafa Najem, vier jaar geleden de initiatiefnemer van het Majdan-protest, reageerde opgelucht nadat het wetsvoorstel gisteravond van tafel was gehaald. "Er zal een dag komen dat de gebeurtenissen van deze avond in de geschiedenisboekjes belanden. Onder druk van de tegenstanders, van het publiek, de media en onze mensen in diverse internationale organisaties is dit tot stand gekomen.''

Zo zat het niet helemaal, want de druk kwam vooral van de Europese Unie, het IMF en de Verenigde Staten. Michael Carpenter, voormalig assistent van de Amerikaanse onderminister van Defensie voor Rusland, Oekraïne en Eurazië waarschuwde dat de regering de hulp aan Oekraïne kan terugschroeven als directeur Artem Sidnik van het anti-corruptiebureau NABOe en de voorzitter van de parlementscommissie voor corruptiebestrijding Jehor Sobolev aan de kant worden gezet.

IMF-directeur Christine Lagarde liet weten dat de onafhankelijkheid van de NABOe en de speciale afdeling voor corruptiezaken van het Openbaar Ministerie gegarandeerd moet worden door parlement en regering. "Wij maken ons erg bezorgd om de recente gebeurtenissen'', aldus Lagarde die er ook nog maar weer eens op aandrong op het opzetten van een speciale rechtbank voor corruptiezaken.

De commotie rond de corruptiebestrijding ontstond ruim een week geleden toen de staatsveiligheidsdienst SBOe een undercover agent van de NABOe oppakte die geprobeerd zou hebben om directeur Dina Pimachova van de Immigratiedienst om te kopen. Volgens de NABOe was het echter de bedoeling aan te tonen dat Pimachova omkoopbaar zou zijn. De hoogste baas van het Openbaar Ministerie, procureur-generaal Joeri Loetsenko, beschuldigde de NABOe vervolgens van onwettige handelingen.

Loetsenko is overigens een vertrouweling van president Petro Porosjenko, wat doet vermoeden dat hier sprake is van een gecoördineerde handelwijze. Die veronderstelling wordt bevestigd door het omstreden wetsvoorstel om onder meer de directeur van de NABOe en andere belangrijke corruptiebestrijders te ontslaan.

Bronnen: Unian, AFP, 112.ua

Geen opmerkingen: