zondag 10 december 2017

Parlement dreigt ProZorro de nek om te draaien

Het parlement heeft donderdagavond het populistische wetsvoorstel 'Koop Oekraïens, geef je geld uit in Oekraïne' aangenomen. Dit wetsvoorstel druist niet alleen in tegen het handelsakkoord met de Europese Unie, maar het is ook de doodsteek voor ProZorro, het transparante aanbestedingssysteem voor alle overheidsinstanties.

Er is sinds half oktober voor dit wetsvoorstel gelobbyd. Twaalf parlementsleden van het Blok-Porosjenko, vier van het Volksfront, acht van de Radicale Partij, twee van het Oppositieblok en individuele fractieleden van de Moederlandpartij, Zelfhulp en Wil van het Volk dienden het voorstel uiteindelijk in dat donderdagavond werd gesteund door 241 parlementsleden. Het gaat hier overigens wel om een eerste stemming. Na het eventueel indienen van moties met aanpassingen volgt een tweede, definitieve stemming.

Het wetsvoorstel houdt in dat de leverancier van een product als 'van eigen bodem' wordt beschouwd altijd als winnaar uit de bus komt bij een aanbesteding door een overheidsinstantie, ook al ligt de prijs 25 tot 43 procent hoger dan van aanbieders uit het buitenland. Om de kwalificatie 'van eigen bodem' te verkrijgen, moet een leverancier overigens wel 23 certificaten weten te overleggen.

Sinds de invoering van ProZorro heeft de Oekraïense overheid inmiddels vele miljoenen aan gemeenschapsgeld weten te besparen. Daar komt een eind aan als het wetsvoorstel ook bij de tweede stemming wordt aangenomen. Het betekent dat bijvoorbeeld een Duits bedrijf dat in het bezit is van alle benodigde 23 certificaten én de beste prijs en kwaliteit toch het onderspit delft bij de aanbesteding van wegonderhoud als daar ook een Oekraïens bedrijf aan meedoet.

Het Oekraïense bedrijf weet dat het tot 43 procent meer kan rekenen en dat er - zoals sinds jaar en dag gebruikelijk - niet naar de kwaliteit van de geboden werkzaamheden gekeken hoeft te worden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: