zaterdag 2 december 2017

OVSE heeft 39 Russische waarnemers in Donbas

De waarnemersmissie van de OVSE in Oost-Oekraïne telt 39 Russen. Dat heeft plaatsvervangend hoofd Alexander Hug gisteren meegedeeld op een persconferentie. Het aantal Russische waarnemers is aanzienlijk kleiner dan het aantal Amerikanen dat deel uitmaakt van de missie, want dat zijn er 66. De Europese Unie als geheel levert tussen de 50 en 60 procent van alle waarnemers. Hug zei er overigens niet bij uit hoeveel waarnemers de missie momenteel bestaat.

Begin deze week ontstond er commotie op de sociale media toen daar videobeelden opdoken van een Russische waarnemer die salueerde voor één van de pro-Russische rebellen, terwijl hij een tweede hartelijk begroette met een omhelzing. Hug benadrukte gisteren dat de waarnemers altijd opereren in groepjes van zes tot acht, afkomstig uit verschillende landen en met uiteenlopende achtergrond. Er zijn waarnemers uit veertig landen.

Hug vroeg verder aandacht voor de leefomstandigheden van de bevolking in het door de oorlog getroffen gebied. ''Er zijn dorpen langs de frontlijn waar de bewoners de vierde winter op rij in gaan zonder verwarming, en dat terwijl de temperatuur tot twintig graden onder nul kan zakken. Zij vragen ons om er voor te zorgen dat het schieten ophoudt. Niet eens zozeer vanwege hun eigen veiligheid, maar omdat ze willen dat de gasleidingen naar hun dorpen gerepareerd worden. Sommige mensen zijn al jaren verstoken van elektriciteit, waardoor ze ook geen contact meer met de buitenwereld hebben. Ze kunnen hun mobiele telefoon ook niet opladen, zodat ze niet weten wat zich buiten hun gezichtsveld afspeelt.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: