dinsdag 5 december 2017

OM: Saakasjvili kreeg geld uit Moskou voor onrust

Het Openbaar Ministerie meent dat Micheil Saakasjvili een half miljoen dollar heeft gekregen van Serhi Koertsjenko om voor onrust te zorgen. Procureur-generaal Joeri Loetsenko zei vanmiddag op tv-zender 112 dat Koertsjenko samen met anderen uit de omgeving van oud-president Viktor Janoekovitsj het geld beschikbaar heeft gesteld om de regering van president Petro Porosjenko ten val te brengen.

Het zou Severion Dangadze, een bondgenoot van Saakasjvili, zijn geweest die met medeweten van de voormalige Georgische president de tegenwoordig in Moskou wonende Koertsjenko had benaderd om aan geld te komen voor een opstand in Oekraïne.

Volgens Loetsenko zijn er getuigenissen van mensen uit de omgeving van Koertsjenko dat er contact is geweest met Dangadze. Ook bezit het Openbaar Ministerie audio- en video-opnames als bewijsmateriaal. De 500.000 dollar zou in twee porties zijn overhandigd. Op basis van de getuigenissen en ander bewijsmateriaal zou zijn besloten om Saakasjvili vanmorgen te arresteren op beschuldiging van het samenwerken met een criminele organisatie - waarmee Janoekovitsj en consorten wordt bedoeld.

Bij een huiszoeking in het appartement van Dangadze werd het paspoort van Saakasjvili aangetroffen, aldus Loetsenko. Saakasjvili zei hierover zelf op zondag 11 september dat dit paspoort hem was afgenomen toen hij vanuit Polen terugkeerde in Oekraïne. Hij veronderstelde toen dat het paspoort op het bureau van president Porosjenko terecht was gekomen. ''Maar het lag waarschijnlijk al die tijd bij Dangadze thuis'', merkte procureur-generaal Loetsenko hierover op.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: