dinsdag 5 december 2017

Loetsenko: jacht op 'voortvluchtige' Saakasjvili is geopend

Micheil Saakasjvili dient zich morgenochtend om 9.00 uur te melden in het kantoor van de staatsveiligheidsdienst SBOe aan de Vorovskohostraat in Kyiv. ''Zo niet, dan zal iedere politieman in ons land alles in het werk stellen om hem binnen 24 uur op te pakken'', laat procureur-generaal Joeri Loetsenko weten op zijn Facebookpagina. Hij heeft het over ''de stateloze persoon Saakasjvili, die kennelijk samen met oligarchen, ook uit Moskou, betrokken is bij een financiële fraudezaak''.

De Nationale Politie heeft Saakasjvili op verzoek van het Openbaar Ministerie op de landelijke opsporingslijst geplaatst. Hij krijgt huisarrest als hij zich heeft gemeld of is opgepakt. De leider van de Beweging van de Nieuwe Krachten werd vanmorgen gearresteerd, maar kon ontsnappen dankzij de hulp van aanhangers die eerst het politiebusje waarin hij zat tegen wisten te houden en hem er later uit trokken nadat de ramen van het busje kapot waren geslagen.

Saakasjvili hield daarna eerst een korte toespraak op Majdan en later tweemaal op het podium dat eerder al bij het parlementsgebouw werd opgebouwd.

Mensen uit de kring rond Saakasjvili hebben wapens gekocht. Dat zei procureur-generaal Loetsenko vanavond in het parlement. Ook zouden zij opslagplaatsen van wapens en munitie hebben gevonden op plekken langs de Hroesjevkistraat in het centrum van de hoofdstad. ''Ze wilden zorgen voor een bloedbad om ons land in een chaos te veranderen.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: