maandag 4 december 2017

Kravtsjoek: 'Loop niet blind achter iemand aan'

Oud-president Leonid Kravtsjoek waarschuwt de Oekraïners er voor dat zij niet blindelings achter iemand aan moeten lopen, maar dat ze eerst moeten nadenken over de vraag of die persoon dat voor zichzelf doet of dat hij het landsbelang en daarmee het belang van alle Oekraïners voor ogen heeft. ''De politici die oproepen tot eenheid zeggen niet ronduit dat zij bedoelen dat iedereen zich rond hem of haar dienen te scharen, maar zo bedoelen ze het wel. Maar we moeten ons niet achter een persoon scharen, maar achter ons land."

Kravtsjoek maakte deze opmerking op een conferentie waar het onafhankelijkheidsreferendum van 1 december 1991 centraal stond. Hij noemde niet de naam van Micheil Saakasjvili, maar doelde duidelijk wel op hem. De Georgische ex-president probeert al sinds half oktober vorm te geven aan een anti-regeringsbeweging en hij is daarmee steeds nadrukkelijker uit op een afzettingsprocedure voor president Petro Porosjenko.

Het ontbreekt Oekraïne aan een echte leider, constateerde Kravtsjoek ook. ''Nu niet, maar die is er ook nooit geweest. Dat is kennelijk ons lot als natie. We zullen dus door middel van de dialoog verder moeten komen.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: