vrijdag 8 december 2017

Kabinet-Hrojsman krijgt begroting door parlement

Het Oekraïense parlement heeft gisteravond laat de landsbegroting voor volgend jaar aangenomen. Door amendementen is wel voor 4 miljard hrivna (125,1 miljoen euro) aan extra uitgaven opgenomen, waardoor het totaal aan uitgaven stijgt naar 41 miljard hrivna. Het begrotingstekort is daardoor gegroeid naar 81,8 miljard hrivna (2,6 miljard euro).

Sinds het vaststellen van de concept-begroting heeft het kabinet de verwachte inflatie moeten bijstellen van 7 naar 9 procent, maar de verwachte economische groei is nog altijd 3 procent. De door het parlement aangenomen extra uitgaven betreffen gaan naar de gemeenten die er de woonlastensubsidies voor huishoudens met een laag inkomen van moeten betalen, terwijl ook meer geld is uitgetrokken voor de gezondheidszorg en sociale uitkeringen.

Extra inkomsten worden verwacht van de winsten van staatsbedrijven, dividendbelasting van het bedrijfsleven, het vergeven van radiofrequenties, BTW op importgoederen en importheffingen. In de definitieve begroting is alsnog 4,7 miljard hrivna aan inkomsten opgenomen uit in beslag genomen bezittingen die door corruptie zijn verkregen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: