vrijdag 8 december 2017

IMF-directeur oefent extra druk uit op Porosjenko

Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft vanmorgen in een telefoongesprek extra druk gelegd op de Oekraïense president Petro Porosjenko om de corruptie in zijn land aan te pakken. Twee dagen eerder waarschuwde zij Porosjenko dat een wet van tafel moest op basis waarvan het parlement naar believen de belangrijkste corruptiebestrijders zou kunnen ontslaan.

Ditmaal ging het gesprek vooral over de speciale rechtbank voor corruptie onder bestuurders en topambtenaren. Het parlement heeft er geen haast mee, maar Porosjenko wil uiterlijk eind volgende week een definitief besluit zien. Dat wil zeggen: hij geeft het parlement tot maandag, direct daarna komt hij met een eigen wetsvoorstel.

In een verklaring na het telefoongesprek met Porosjenko stelt Lagarde dat ''het belangrijk is dat het voltallige parlement zich achter het wetsvoorstel opstelt en dat op de kortst mogelijke termijn doet''. Lagarde wees nog maar eens nadrukkelijk op het belang van een onafhankelijke positie van zowel het anti-corruptiebureau NABOe als van de speciale afdeling voor corruptiebestrijding (SAP) van het Openbaar Ministerie.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: