maandag 4 december 2017

Het is nu echt oorlog tussen OM en NABOe

De concurrentiestrijd tussen het Openbaar Ministerie en het anti-corruptiebureau NABOe neemt steeds ernstiger vormen aan. De staatsveiligheidsdienst SBOe arresteerde afgelopen woensdag een rechercheur van de NABOe toen die adjunct-directeur Dina Pimachova van de Immigratiedienst poogde om te kopen. Pimachova kreeg 15.000 dollar overhandigd, met de bedoeling dat zij Vietnamese en Iraanse illegalen aan een verblijfsvergunning zou helpen.

Volgens het Openbaar Ministerie trok Pimachova zelf aan de bel. De NABOe houdt er echter een heel andere versie op na. Het OM en de SBOe zouden een undercover operatie hebben verstoord om een aantal corrupte medewerkers bij de Immigratiedienst te ontmaskeren. Het OM meent echter dat de NABOe het recht niet heeft om undercover operaties uit te voeren en om mogelijke verdachten af te luisteren, zoals in dit geval wel is gebeurd.

De Vietnamese en Iraanse illegalen waarvoor Pimachova geld kreeg overhandigd, blijken overigens helemaal niet te bestaan. De SBOe pakte niet alleen de rechercheur van de NABOe op, maar deed ook een inval in twee safe houses, schuilplaatsen van de NABOe. Er zijn meerdere verdachten bij het anti-corruptiebureau, maar directeur Artem Sitnik zou buiten schot zijn gebleven.

Procureur-generaal Joeri Loetsenko, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, zei gisteravond op tv-zender 1+1 dat de NABOe ver buiten het boekje is gegaan met de undercover operatie. Hij noemde dergelijke operaties onwettig, terwijl de betrokken rechercheurs niet via een open sollicitatie in dienst zijn genomen, wat ook in strijd met de wet zou zijn.

Verder heeft het anti-corruptiebureau volgens Loetsenko gebruik maakt van illegaal verkregen afluisterapparatuur. Tegelijkertijd geeft hij toe de afluisterapparatuur die de NABOe gebruikt door de SBOe is verstrekt.Loetsenko haalde fel uit naar NABOe-directeur Sitnik die ''zijn conclusies zou moeten trekken'', oftewel: hij moet opstappen.

Het is al maandenlang hommeles tussen het OM en de NABOe. Dat kwam in eerste instantie omdat het anti-corruptiebureau zich op het terrein van het OM begeeft met haar onderzoeken. De situatie kwam pas echt op scherp te staan toen de NABOe vorig jaar zomer medewerkers van het OM ging schaduwen en afluisteren om te bewijzen dat die corrupt zouden zijn. Sindsdien zijn er meerdere incidenten geweest tussen beide organisaties.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: