vrijdag 1 december 2017

Fitch: oorlog Donbas is risico voor de economie

De internationale kredietbeoordelaar Fitch Ratings meent dat het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne de macro-economische situatie en de stabiliteit van het land nadelig kan beïnvloeden. Dat geldt ook voor de onenigheid met Rusland over de 3 miljard dollar schuld die Oekraïne heeft vanwege de lening die toenmalig president Viktor Janoekovitsj in december 2014 afsloot en in ruil waarvoor hij de stekker uit het associatieverdrag met de Europese Unie trok.

Oekraïne wil die 3 miljard dollar niet terugbetalen omdat het hier om afpersingsgeld zou gaan. Rusland eist het geld alsnog op en is naar de rechter gestapt. Mocht die beslissen dat Oekraïne alsnog moet terugbetalen, dan kan dat een forse klap voor de economie van het land opleveren, meent Fitch. De kredietbeoordelaar is wel weer positief gestemd over het effect op het doorvoeren van hervormingen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in maart 2019.

Fitch gaat nu uit van een inflatie van 13,7 procent aan het einde van dit jaar en 9,1 procent eind volgend jaar. De economische groei wordt dit jaar ingeschat op 2 procent, met een groei naar 3,2 procent in 2018.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: