donderdag 7 december 2017

FBI vindt assisteren van NABOe niet illegaal

De Amerikaanse FBI meent dat de samenwerking met het anti-corruptiebureau NABOe geheel volgens de wetgeving van beide landen plaats heeft, namelijk op basis van een verdrag dat beide misdaadbestrijders in juni vorig jaar hebben gesloten. Daarin is vastgelegd dat de FBI de Oekraïense wetgeving respecteert en dat assistentie verleend kan worden bij onderzoeken van zowel de NABOe als de speciale afdeling voor corruptiebestrijding (SAP) van het Openbaar Ministerie.

Volgens de FBI worden over en weer rechercheurs tijdelijk uitgewisseld. ''Deze speciale agenten en analisten worden niet bij operationele acties in het veld ingezet. Iedereen die beweert dat dit wel het geval is, zit fout." Verder wordt er in deze verklaring op gewezen dat corruptiebestrijding voor de FBI prioriteit heeft en er met opsporingsorganisaties over de hele wereld wordt samengewerkt.

Procureur-generaal Joeri Loetsenko zei eerder in een interview dat de NABOe buiten haar boekje is gegaan bij een undercover actie tegen de Immigratiedienst, onder meer door er rechercheurs van de FBI bij te betrekken. De hoogste baas van het Openbaar Ministerie dacht dat de FBI alleen betrokken was bij het onderzoek naar de moord op journalist Pavlo Sheremet.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: