woensdag 6 december 2017

EU: corruptiebestrijders moeten hun werk doen, niet elkaar niet voor de voeten lopen

De Europese Unie heeft stevige kritiek geuit op de manier waarop de Oekraïense procureur-generaal Joeri Loetsenko probeert om het anti-corruptiebureau NABOe te dwarsbomen bij het doen van onderzoek naar corrupte bestuurders en topambtenaren. ''Het gevecht tegen de corruptie is één van de kernpunten in de verdere ontwikkeling van de relatie tussen de EU en Oekraïne. Er hangt veel vanaf'', laat de EU weten in een verklaring.

Een week geleden beklaagde het Openbaar Ministerie zich erover dat een speciaal team van undercover agenten van de NABOe geprobeerd zou hebben om de plaatsvervangend directeur van de Immigratiedienst om te kopen, in een poging om aan te tonen dat Dina Pimachova omkoopbaar is. Pimachova was de NABOe echter een stap voor. Zij stapte naar de staatsveiligheidsdienst SBOe om haar beklag te doen.

Het Openbaar Ministerie en de NABOe liggen al geruime tijd met elkaar overhoop. Het OM heeft een speciale aanklager aangesteld voor belangrijke corruptiezaken en die begeeft zich op het terrein van het anti-corruptiebureau. Daar komt nog bij dat directeur Artem Sitnik van de NABOe de Amerikaanse FBI om hulp heeft gevraagd bij het onderzoeken van corruptiezaken. Ook daar is procureur-generaal Loetsenko, de hoogste baas van het OM, faliekant op tegen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: