zaterdag 9 december 2017

Brussel wordt wakker: visumvrij reizen ter discussie

Niet alleen de financiële steun van de Europese Unie, het IMF en de Wereldbank stond woensdagnacht op het spel als het parlement daadwerkelijk zou besluiten om de belangrijkste corruptiebestrijders van het land monddood te maken, maar ook het visumvrij reizen in het Schengengebied. Tot deze conclusie komt hoofdredacteur Serhi Sidorenko van de Europjska Pravda. ''Oekraïne dreigde de rode lijn over te gaan in de relatie met Brussel'', meent hij.

In Brussel wordt het intrekken van het visumvrij reizen namelijk gezien als de ultieme strafmaatregel voor Oekraïne als het er niet in slaagt om de wijdverbreide corruptie te beteugelen. De visumplicht werd in juni pas afgeschaft nadat de EU-landen het eerst eens waren geworden over de mogelijkheid om de visumplicht opnieuw in te voeren als Oekraïne zich niet aan de afspraken zou houden. En het tegengaan van de corruptie, vooral in de hoogste regionen, is één van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste afspraak.

Wat gebeurde er? De al maanden durende strijd tussen het Openbaar Ministerie (geleid door procureur-generaal Joeri Loetsenko, een vertrouweling van president Petro Porosjenko) en het anti-corruptiebureau NABOe liep anderhalve week geleden volledig uit de hand toen het OM een undercover operatie van de NABOe verknalde. Daarna kwam er een wetsvoorstel op tafel waarmee de directeur van de NABOe, maar ook die van de speciale afdeling van het OM voor corruptiebestrijding en de leden van het Nationaal Agentschap voor Corruptiepreventie zonder veel omhaal door het parlement aan de dijk gezet kunnen worden.

Het wetsvoorstel werd ingediend door Maksim Boerbak, fractievoorzitter van het Volksfront, en Artur Gerasimov, fractievoorzitter van het Blok-Porosjenko en eerder de vertegenwoordiger van de president in het parlement. Dat beide fractievoorzitters van de regeringscoalitie een wetsvoorstel indienen, houdt in dat de president er achter staat. Het voorstel werd woensdag ingediend en al de ochtend erna zou het door het parlement worden gejaagd.

Alleen, zover kwam het niet. Onder zware internationale druk werd woensdagnacht besloten het voorstel in te trekken. Intussen zijn, aldus de hoofdredacteur van de Europejska Pravda, in Brussel wel alle alarmbellen afgegaan. Ongetwijfeld worden de touwtjes strakker aangetrokken. Er worden zwaardere eisen gesteld aan de Oekraïense inspanningen om de corruptie tegen te gaan.

Het afzwakken of intrekken van de financiële steun door de EU zal de situatie in Oekraïne alleen maar erger maken. En dus ligt het voor de hand dat het visumvrij reizen als drukmiddel wordt gebruikt. ''We willen nu niet openlijk spreken over het weer invoeren van de visumplicht, maar in gesprekken met onze Oekraïense collega's hebben we dat signaal wel afgegeven. Het weer invoeren van de visumplicht als strafmaatregel is op de agenda geplaatst'', meldt de Europejska Pravda op basis van een betrouwbare bron in Brussel.

Volgens hoofdredacteur Sidorenko heeft de Europese Unie zich lange tijd in slaap laten sussen door de beloften van onder meer president Porosjenko. Nog maar een paar dagen geleden besloot de Europese Commissie na een bezoek van Porosjenko aan Brussel genoegen te nemen met diens uitleg waarom Oekraïne niet op tijd kon voldoen aan de voorwaarden voor het verlenen van 600 miljoen euro aan financiële steun. Sterker nog, diezelfde dag werd Porosjenko een maar liefst 2 miljard euro in het vooruitzicht gesteld.

Maar dat was voordat Porosjenko en zijn getrouwen besloten om de belangrijkste corruptiebestrijders van het land monddood te maken. Intussen zijn ze in Brussel wél wakker geworden, maar daarvan lijken straks de gewone Oekraïners de dupe te worden als zij weer een visum nodig hebben om naar Europa te reizen.

Bron: Europejska Pravda

Geen opmerkingen: