vrijdag 8 december 2017

Bellingcat: Russische generaal op MH17-tapes

Een van de militairen die worden gezocht door het MH17-onderzoeksteam is geïdentificeerd als een hoge Russische generaal. Onderzoekscollectief Bellingcat meent dat de gezochte 'Delfin' niemand anders kan zijn dan kolonel-generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjov. Bellingcat komt tot die conclusie op basis van digitale bronnen en stemanalyses van gespreksopnamen van Delfin.

Het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar de ramp met de MH17, zoekt al tijden naar meer informatie over twee personen: de ene wordt Orion genoemd, de andere Delfin.

In september 2016 publiceerde het JIT een oproep om informatie te geven over de twee. Daarbij werden enkele getapte telefoongesprekken vrijgegeven, waarin onder meer gesproken wordt over een konvooi dat naar het plaatsje Snizjne gaat. Bij dat dorp is op de dag van de ramp een Buk-lanceerinstallatie gezien.

Ook vertellen mannen in de taps dat "een ding geladen, gecamoufleerd en weggereden" is. Het object wordt niet concreet benoemd. Het JIT heeft niet bekendgemaakt wat de betrokkenheid van de twee is, maar wil wel graag meer over hen weten.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft het JIT "met veel belangstelling kennisgenomen van de informatie die Bellingcat heeft gepubliceerd". De informatie van het onderzoekscollectief wordt serieus bekeken en betrokken bij het onderzoek, meldt het OM.

Delfin wordt in de telefoongesprekken aangeduid als Nikolaj Fjodorovitsj, de voornamen en de naam van de vader van Tkatsjov. Bovendien wordt hij met respect bejegend, wat erop kan wijzen dat hij een hoge commandant is.

Andere bronnen bevestigen dat Delfin een hooggeplaatste Russische commandant is die in de zomer van 2014 een aantal maanden in Oost-Oekraïne was gestationeerd om van de losse groepen separatisten in de regio Loehansk een eenheid te smeden. Op grond van openbare digitale bronnen concludeert Bellingcat dat het hier gaat om kolonel-generaal Tkatsjov.

In samenwerking met het Russische onderzoeksplatsform The Insider deed Bellingcat ook onderzoek naar de stem van Delfin. Een journalist van The Insider belde onder valse voorwendselen een paar keer met Tkatsjov, zodat het mogelijk werd zijn telefoonstem te vergelijken met de door het MH17-onderzoeksteam vrijgegeven gesprekken. Stemdeskundigen van forensische instituten in Denver (VS) en Litouwen bevestigen dat Tkatsjov en Delfin waarschijnlijk dezelfde persoon zijn.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: