zondag 8 oktober 2017

Volker: 'Alleen Rusland vormt gevaar voor Russischtalige Oekraïners'

Russisch sprekende Oekraïners lopen alleen gevaar in gebieden waar Russische troepen te vinden zijn. Dat zegt Kurt Volker, de speciale Amerikaanse gezant voor Oost-Oekraïne, in een interview met Gazeta.ru. Van Russische zijde wordt er volgens Volker bij de vredesonderhandelingen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk steeds op aangedrongen dat de veiligheid van de Russisch sprekenden gegarandeerd moet worden, terwijl het buurland dit zelf in de hand heeft.

Toch erkende de Amerikaanse diplomaat dat een internationaal vredeskorps onder de vlag van de Verenigde Naties ook een verzekering aan Rusland is dat de veiligheid van de Russisch sprekenden in Oost-Oekraïne wordt gegarandeerd. Volker gaat in het interview verder in op de pogingen om het Russische voorstel voor een vredeskorps te verbreden. Rusland wil alleen blauwhelmen langs de frontlijn, terwijl Oekraïne en de Verenigde Staten ze ook langs de grens met Rusland willen stationeren.

Volker besprak dat gisteren met Vladislav Soerkov, een belangrijke adviseur van de Russische president Vladimir Poetin in de Servische hoofdstad Belgrado. Na afloop werd alleen gemeld dat het een constructief gesprek was, zonder details.

Bronnen: Unian, 112

Geen opmerkingen: