woensdag 11 oktober 2017

Tsjechische president wil annexatie Krim 'vergeten'

De Tsjechische president Milos Zeman heeft zich de woede van Oekraïne op de hals gehaald met zijn voorstel om Rusland een financiële of andere compensatie te laten betalen voor de geannexeerde Krim en dan verder maar vergeten dat Rusland het schiereiland heeft ingepikt. Zeman zei dit gisteren tijdens een vergadering van de Raad van Europa in Straatsburg.

Hij meent dat zo een oorlog op het Europese continent kan worden voorkomen. ''Hoe je het ook wendt of keert, die annexatie is een feit'', aldus Zeman die er aan toevoegde dat het hier om een persoonlijke visie ging. De tsjechische president haalde de voormalige Duitse president Joachim Gauk aan die over de Krim opmerkte dat ''als wij gaan proberen om de Krim van Rusland af te pakken en teruggeven aan Oekraïne, dit neer komt op oorlog in Europa''.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin noemde het ''een theaterstuk'' van Zeman. Zijn ministerie zou inmiddels aan een officiële reactie werken waarin excuses van de Tsjechische regering worden geëist. De Tsjechische ambassade in Kyiv heeft al wel gereageerd door te benadrukken dat de woorden van Zeman diens persoonlijke visie uitdrukken. ''Voor verder commentaar kan de presidentiële woordvoerder uitkomst bieden'', houdt de ambassade de boot af.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: