zondag 15 oktober 2017

Tientallen betogers gearresteerd op de Krim

Enkele tientallen inwoners van de door Rusland geannexeerde Krim zijn gisteren gearresteerd vanwege een demonstratie voor de rechten van de Krimtataren. Volgens advocaat Emil Koerbedinov ging het om meer dan honderd éénpersoons betogingen waarvoor officieel geen toestemming van de autoriteiten nodig is. Desondanks werden 34 betogers opgepakt door de politie.

De Russische autoriteiten meldden dat er 49 mensen waren gearresteerd. De politie zei tegen de Russische nieuwssite Medoeza dat zij allemaal na een ''waarschuwend gesprek'' zijn vrijgelaten. De betogers hadden teksten bij zich als 'Stop de arrestaties, doorzoekingen en het beroven van Moslims' en 'Moslims zijn geen terroristen'.

''Met de arrestaties hebben de autoriteiten het recht op vreedzame vergadering en het recht op vrijheid van meningsuiting geschonden'', vindt Olha Skriknik, voorzitter van de Mensenrechtengroep op de Krim. ''Het was een vreedzame actie die geen enkel gevaar voor de openbare orde opleverde. Eénpersoons protesten zijn zelfs niet bij de Russische wet verboden.''

Afgelopen woensdag werden zes Krimtataren gearresteerd in de stad Bachtsjisaraj voor hun lidmaatschap van Hizb ut-Tahir, een islamitische organisatie die legaal is in Oekraïne maar verboden in Rusland. De mensenrechtengroep Solidair met de Krim zegt dat naderhand meer Krimtataren werden gearresteerd omdat zij protesteerden tegen de arrestatie van dat zestal.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: