maandag 16 oktober 2017

Saakasjvili's betoging morgen kan einde regering-Porosjenko inluiden

De spanning bouwt zich op voor de demonstratie van morgen op initiatief van Micheil Saakasjvili, ex-president van Georgië en als gouverneur van de provincie Odesa in ongenade gevallen bij president Petro Porosjenko. Voor Porosjenko geldt dat Saakasjvili zijn Paard van Troje blijkt te zijn. Van vertrouweling tot politieke tegenstander.

Saakasjvili heeft sinds zijn terugkeer naar Oekraïne op zondag 10 september hard gewerkt aan het bijeen brengen van allerlei oppositiepartijen en organisaties die het niet eens zijn met de huidige regering van president Porosjenko en zijn premier Volodimir Hrojsman.

Die partijen en organisaties zijn behalve de Beweging van de Nieuwe Krachten van Saakasjvili zijn dat de partijen Zelfhulp van Andri Sadovi, Svoboda van Oleh Tiahnibok, de Publieke Beweging Chvilja van Viktor Tsjoemak, de Alternatieve Partij van Jegor Firsov, de Democratische Alliantie van Vasil Gatko en Viktoria Ptasjnik), het Nationale Korps van Andri Biletski en 5.10 van Hennadi Balasjov. Niet-gouvernementele organisaties als het Centrum voor het verzet tegen corruptie, Tsjesno, AutoMajdan en Herstelpakket hervormingen

Sprekers tijdens de anti-regeringsbetoging van morgen zijn hervormingsgezinde parlementsleden als Moestafa Najem, Serhi Lesjtsjenko, Volodimir Parasjoek en Joeri Derevjanko. De Moederlandpartij doet niet mee aan de betoging, maar zegt wel achter de eisen te staan die Saakasjvili c.s. ingewilligd willen zien.

Deze partijen en organisaties eisen een nieuwe Kieswet met evenredige vertegenwoordiging en open kieslijsten, afschaffing van de parlementaire onschendbaarheid en het opzetten van een speciale anti-corruptie rechtbank. Saakasjvili heeft er in een interview nog een aantal aan toegevoegd: er moet nu écht een begin worden gemaakt met het aanpakken van de corruptie, alle leden van de Centrale Kiesraad moeten worden vervangen en de 'gas maffia' moet worden aangepakt.

Het plein voor het parlementsgebouw is de centrale plek voor het anti-regeringsprotest, maar volgens Saakasjvili zijn er plannen om ook betogingen te houden in alle provinciehoofdsteden. Niemand durft een voorspelling te doen van de omvang van deze betogingen. De hoofdrolspelers sluiten niet uit dat er morgen tenten worden opgezet bij het parlementsgebouw in Kyiv, zoals eerder ook op Majdan gebeurde. Dat zou een langdurig protest tegen het regeringsbeleid kunnen inhouden.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: