zondag 8 oktober 2017

Saakasjvili vraagt politiek asiel aan in Oekraïne

Micheil Saakasjvili heeft volgens zijn advocaat Markian Halabala politiek asiel aangevraagd in Oekraïne, het land waarvan hij nota bene gedurende iets meer dan twee jaar officieel staatsburger was. Het is nog onduidelijk of de Georgische ex-president en voormalig gouverneur van de provincie Odesa die status inderdaad krijgt van de Oekraïense autoriteiten. Saakasjvili wil als politiek vluchteling erkend worden om uitwijzing naar Georgië te voorkomen.

De Oekraïense wet verplicht de autoriteiten om binnen 24 uur uitsluitsel te geven, maar dat gebeurde niet. Advocaat Halabala zou de overheid inmiddels in gebreke hebben gesteld. Dat moet tot een rechtszaak leiden die in de stad Lviv wordt gevoerd.

President Petro Porosjenko ontnam Saakasjvili in juli het staatsburgerschap dat hij hem zelf in mei 2015 verleende. Ze waren toen nog bondgenoten, inmiddels verworden tot politieke tegenstanders. Saakasjvili deed destijds afstand van zijn Georgische paspoort. Hij is nu stateloos. Toen hij dat werd, verbleef hij in de Verenigde Staten. Op zondag 10 september keerde hij terug naar Oekraïne.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: