woensdag 11 oktober 2017

'Rusland heeft niets te zoeken in Raad van Europa'

Rusland heeft volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko nog steeds niets te zoeken. Porosjenko zei in een toespraakt tot de parlementaire vergadering van de Raad van Europa dat terugkeer van Rusland in deze organisatie alleen mogelijk is als dit land zich aan de internationale regels houdt en af ziet van de agressie jegens Oekraïne en de bezette gebieden in de Krim en de Donbas verlaat.

Volgens de president is Rusland er op uit om democratie, vrijheid en mensenrechten in zijn land geweld aan te doen. ''Maar het gaat niet alleen om de schending van de internationale regels die daarvoor gelden, maar vooral om de effecten die de slachtoffers die zo worden gemaakt'', aldus Porosjenko. ''Niet alleen met tanks, maar ook door het verspreiden van nepnieuws.''

Ruland werd in april 2014 ontdaan van het stemrecht in de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Op 28 januari 2015 werd een resolutie aangenomen waarin eerder opgelegde sancties werden en het Russische stemrecht tot april werdenverlengd. Rusland besloot daarop zich zelf terug te trekken en heeft zich er sindsdien niet laten zien. In september besloot Rusland ook het lidmaatschapsgeld van de Raad van Europa niet meer te betalen.

De Europejske Pravda meldt dat via een omweggetje een poging wordt gedaan om Rusland terug te halen bij de Raad van Europa. Dat zou moeten gebeuren middels een resolutie die vanavond laat in stemming wordt gebracht in de parlementaire vergadering.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: