maandag 9 oktober 2017

Pensioenhervorming: alles op een rij

Het heeft even geduurd, maar eindelijk heeft het parlement ingestemd met de hervorming van het pensioenstelsel. President Petro Porosjenko heeft het wetsvoorstel afgelopen weekeinde bekrachtigd. Doel van de hervorming is om de pensioenen op korte termijn te verhogen en op de lange termijn betaalbaar te houden.

De pensioengerechtigde leeftijd gaat niet omhoog, ook al heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) daar lange tijd op aangedrongen. Het IMF, maar ook andere internationale kredietverstrekkers, wilden dat de de pensioengerechtigde leeftijd voor mannen én vrouwen naar 63 jaar zou gaan. Nu is dat voor mannen 60 jaar, en voor vrouwen maximaal 57,5 jaar. Voor vrouwen gelden extra bepalingen, waardoor ze al op 55 jaar kunnen stoppen met werken. Dat kan als ze er al 30 arbeidsjaren op hebben zitten.

Om een staatspensioen te mogen ontvangen, moet nu nog tenminste 15 jaar pensioenpremie zijn bepaald. Dat gaat omhoog naar 25 jaar. De nieuwe pensioenwet voorziet in een flexibele pensionering. Dat wil zeggen: een man kan met 60 jaar met pensioen als er 25 jaar premie voor hem is betaald door zijn werkgever. Is dat nog niet het geval, dan zal hij moeten doorwerken totdat er wel 25 jaar premiebetaling is volgemaakt. Een tekort aan premiejaren kan met een eenmalige betaling worden opgelost. Het kan dan maximaal om 5 jaar gaan.

Pensionering voor z'n 60e is overigens niet aan de orde. Dat geldt ook voor werkers in het onderwijs en de zorg die nu nog recht hebben op vervroegde pensionering bij een langjarig dienstverband. Militairen vormen de enige uitzondering.

De manier waarop het uit te keren pensioenbedrag wordt bepaald gaat ook op de schop. Veel gepensioneerden die bijvoorbeeld tien jaar geleden stopten met werken, krijgen een lager pensioen uitbetaald dan hun collega's die pas onlangs zijn gestopt met weken.

Voorbeeld: Een mijnwerker met een arbeidsverleden van ruim 46 jaar zou in 2008 3.312 hrivna (106,44 euro) per maand hebben ontvangen, maar bij pensionering in 2016 8.446 hrivna (271,44 euro) . Het staatspensioen is namelijk gebaseerd op het verdiende salaris, het aantal arbeidsjaren en de gemiddelde loonindex van alle Oekraïners op het moment van pensionering. Het gemiddelde loon lag in 2008 aanzienlijk lager dan in 2016. Deze wijze van berekenen heeft er toe geleid dat 2/3 van de pensioenen onder het bestaansminimum ligt. Bij de nieuwe rekenwijze wordt uitgegaan van een gemiddelde loonindex die driemaal zo hoog ligt dan vin 2008. Het houdt in dat de iemand die in dat jaar stopte met werken er na een herberekening binnenkort fors op vooruit gaat in inkomen.

Het is de bedoeling dat de pensioenen voortaan jaarlijks worden geïndexeerd om de inflatie te compenseren. In de oude situatie gebeurde dat voor het laatst in 2012. Van die regel mag alleen worden afgeweken als er sprake is van een groot gat tussen de inkomsten aan pensioenpremies en de uitgaven aan pensioenen.

Met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober hoeven gepensioneerden die nog altijd werken en meer dan 12.470 hrivna (400,76 euro) verdienen geen inkomstenbelasting meer te betalen. Ook de korting van 15 procent op het pensioen van werkende gepensioneerden wordt geschrapt.

Bron: Ekonomichka Pravda

Geen opmerkingen: