zondag 8 oktober 2017

Parlement verlengt werkingsduur Donbas-wet

Het Oekraïense parlement heeft ingestemd met het verlengen met een jaar van de werkingsduur van de wet die de bezette gebieden in Oost-Oekraïne beperkt zelfbestuur belooft na het staken van de vijandelijkheden. Er stemden 229 van de aanwezige 337 parlementsleden voor. Zonder slag of stoot ging het niet, want de behandeling van het voorstel moest donderdag worden afgebroken toen enkele tientallen parlementsleden het presidium blokkeerden.

Voor- en tegenstanders van het voorstel gingen als vanouds op de vuist en de parlementsleden Jehor Sobolev en Viktoria Vojtsitska van oppositiepartij Zelfhulp gingen zelfs zover dat zij de microfoons van voorzitter Andrii Paroebii onklaar maakten. Er zat voor Paroebii weinig anders op dan de vergadering te schorsen. Intussen werd zelfs een rookbom in de vergaderzaal gegooid. Het onafhankelijke parlementslid Joeri Levtsjenko eiste later de verantwoordelijkheid op.

Buiten het parlementsgebouw was het ook onrustig. Daar demonstreerden tegenstanders van het wetsvoorstel die willen dat er krachtdadig wordt opgetreden tegen de separatisten. Zij willen vooral dat de Oekraïense regering de Minsk-akkoorden terzijde schuift.

De omstreden wet betreft het geven van beperkt zelfbestuur aan de nu bezette gebieden, op voorwaarde dat de vijandelijkheden worden gestaakt, dat alle gewapende eenheden, huurlingen en hun wapens worden teruggetrokken van Oekraïens grondgebied. Met deze belofte voldoet Oekraïne aan de afspraken zoals die in Minsk zijn gemaakt om tot een vreedzame oplossing van het oorlogsconflict te komen.

In de al in 2014 aangenomen wet werden lokale verkiezingen beloofd die in eerste instantie werden vastgesteld op zondag 7 december van dat jaar. In de nieuwe wet, waarin de werkingsduur van de oude wet met een jaar is verlengd, wordt geen datum meer genoemd voor verkiezingen. In de oude wet werden ook al als voorwaarden voor het houden van eerlijke verkiezingen onder meer gesteld dat de separatisten moeten toestaan dat ook voor het oorlogsgeweld gevluchte Oekraïners mee mogen doen aan die verkiezingen, zowel actief als passief, en dat de Oekraïense media ongehinderd kunnen berichten over de verkiezingen.

In de nieuwe versie wordt ook nadrukkelijk gesteld dat verkiezingen alleen mogelijk zijn als er internationale waarnemers worden toegelaten, in het bijzonder die van de OVSE, de Raad van Europa. President Petro Porosjenko heeft de wet gisteren al ondertekend. De OVSE reageerde eveneens gisteren verheugd op het aannemen van de wet. Voorzitter Sebastian Kurz noemt het ''een belangrijke stap bij het realiseren van de doelstellingen van de Minsk-akkoorden''.

Bronnen: Unian, 112

Geen opmerkingen: