maandag 9 oktober 2017

'Oorzaak explosies depot Kalinivka niet van buiten'


De oorzaak van de explosies in het grote munitiedepot van Kalinivka op dinsdag 26 september komt vrijwel zeker niet van buitenaf. Dat is de voorlopige conclusie van directeur Olexandr Roevin van het Onderzoeksinstituut voor Forensisch Onderzoek die hij voorlegde aan de commissie voor nationale veiligheid en defensie van het parlement.

 ''Voor zover nu bekend zijn er binnen twee krachtige explosies geweest. De eerste in een opslag met Tulipan-raketten op het buitenterrein. de tweede in een bunker met Uragan-raketten. Dat kan niet van buitenaf zijn gedaan, want de raketten waren afgeschermd met een betonnen wand van een meter dikte'', aldus Roevin.Hij voegde er aan toe dat nu aan twee mogelijke oorzaken wordt gedacht. Welke dat zijn wilde hij niet zeggen. ''Daar heb ik niet de bevoegdheid toe. Dat komt later wel.''

De militaire hoofdaanklager in Centraal-Oekraïne heeft eerder alten weten dat hij uitgaat van sabotage. Daarbij worden vier scenario's onderzocht. Het is evenmin bekend om welke scenario's het gaat.

Premier Volodimir Horjsman zei te verwachten dat het opruimen van de bij de explosies en de daaropvolgende grote brand in het op één na grootste munitiedepot van het land in de omgeving verspreide raketten en raketdelen nog tot eind november kan duren. Er zijn al 1.843 explosieven gevonden in een straal van 5 kilometer rond het munitiedepot. In totaal moet zo'n 20 hectare worden doorzocht.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: