maandag 9 oktober 2017

Legerchef: duizenden doden bij heroveren Donbas

Mocht op enig moment besloten worden dat het Oekraïense leger gewapenderhand de bezette gebieden in het oosten van het land terugveroverd, dan moet volgens de stafchef van het leger Viktor Moezhenko rekening worden gehouden met 3.000 gesneuvelde soldaten en daarbij nog eens tussen de 7.000 en 9.000 gewonde militairen. Het aantal burgerslachtoffers kan oplopen tot meer dan 10.000. Hij schat in dat herovering van de door de separatisten bezette gebieden tien dagen in beslag neemt, waarbij ook de Oekraïense luchtmacht wordt ingezet.

In een interview met de Oekrajinska Pravda zegt Moezhenko te betwijfelen of de Oekraïense bevolking dit offer wel wil brengen. Radicale bewegingen vinden van wél. Zij protesteerden afgelopen week bij het parlementsgebouw tegen de verlenging van de wet die de bezette gebieden verregaande autonomie belooft als het vechten stopt.

Moezhenko meent dat het Oekraïense leger zeker in staat moet worden geacht om alle aanvallen van de pro-Russische rebellen en het Russische leger te weerstaan, ook als dat buiten de Donbas aanvalt. De troepensterkte, het wapenarsenaal en militaire oefeningen hebben hem dat vertrouwen gegeven.

In het interview gaat de hoogste legerbaas ook in op een eventueel vredeskorps van de Verenigde Naties. Zowel de Verenigde Staten als Canada hebben al aangegeven dat zij daarvoor manschappen willen leveren, maar Moezhenko betwijfelt of Rusland hiermee akkoord gaat. Hij veronderstelt dat enkele duizenden blauwhelmen naar de Donbas afreizen, mocht het vredeskorps er inderdaad komen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: