maandag 16 oktober 2017

Kroongetuige Ponomarev: 'Rusland wilde al troepen sturen vóór brief Janoekovitsj'

Het voormalige Russische parlementslid Ilja Ponomarev heeft tegenover het Openbaar Ministerie verklaard dat de Russische Federatieraad al bijeen was geroepen voordat de brief van toenmalig Oekraïens president Viktor Janoekovitsj opdook waarin die vraagt om de inzet van Russische troepen op Oekraïensgrondgebied. Nieuwssite Glavkom meldt dit op basis van een bron bij het Openbaar Ministerie.

Ponomarev wordt gezien als één van de belangrijkste getuigen in het proces tegen Janoekovitsj die van hoogverraad wordt beschuldigd. Uit een kopie van het verslag van het verhoor van Ponomarev op 19 december vorig jaar blijkt dat de leden van de Federatieraad zowel telefonisch als schriftelijk werd gevraagd om naar een buitengewone bijeenkomst te komen op 28 februari 2014. De brief van Janoekovitsj aan de Russische president Vladimir Poetin dateert van 1 maart.

Toch doet dat volgens Ponomarev niets af aan het feit dat Janoekovitsj hoogverraad pleegde door Poetin te vragen om troepen te sturen om zijn gezag over Oekraïne te herstellen. In een recent interview zegt hij: 'Het gaat er vooral om dat Janoekovitsj die brief schreef die in die vergadering van de Federatieraad werd getoond. Hij had daartoe het recht niet, en daarom pleegde hij volgens de Oekraïense wet hoogverraad.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: