dinsdag 10 oktober 2017

Hongarije wil aanpassing associatieverdrag

Hongarije voert de druk op Oekraïne om de nieuwe Onderwijswet nog verder op door te eisen dat het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne wordt herzien. Minister Peter Szijarto van Buitenlandse Zaken zei dit gisteren op een bijeenkomst met de leiders van organisaties van etnische Hongaren en kerkgenootschappen in de stad Uzhgorod. Szijarto zei niet in welke zin het verdrag aangepast zou moeten worden, maar wel dat er over gesproken moet worden op de eerstvolgende bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Luxemburg.

Hongarije is boos omdat in de recent door het parlement aangenomen wet is vastgelegd dat het onderwijs op de Oekraïense scholen voortaan in het Oekraïens is. Dat schendt volgens het buurland de rechten van de 150.000 etnische Hongaren in de grensprovincie Transkarpatië. ''We kunnen dit niet zomaar laten gebeuren'', hield hij de leiders van de etnische Hongaren voor.

Szijarto zei eerder al dat zijn regering een eventueel Oekraïens lidmaatschap van de EU zal blokkeren als het buurland niet inbindt. Daar lijkt het niet op, want de nieuwe Onderwijswet is inmiddels in werking getreden. In Uzhgorod hield hij zijn gehoor voor dat alleen toenemende internationale druk gaat helpen om dat terug te draaien.

De Hongaarse minister weigerde gisteren een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Pavlo Klimkin die daarom had gevraagd, zodat hij de nieuwe wettelijke regels zou kunnen uitleggen. ''Dat komt te laat. Het is nu tijd voor actie'', aldus Szijarto.

Bronnen: Radio Svoboda, Ukrinform

Geen opmerkingen: