zondag 8 oktober 2017

Hongarije en Roemenië bundelen krachten, Bulgarije staakt verzet tegen Onderwijswet

Hongarije en Roemenië gaan de krachten bundelen in hun verzet tegen de nieuwe Onderwijswet in Oekraïne, die volgens beide buurlanden in het nadeel is van de etnische minderheden omdat vanaf de vijfde klas in de scholen verplicht onderwijs in het Oekraïens moet worden gegeven. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijarto noemde dat eerder al ''een mes in de rug''.

Er leven volgens hem meer dan een half miljoen etnische Hongaren en Roemenen in Oekraïne. Hongarije heeft al aangekondigd dat als tegenmaatregel een eventuele Oekraïense toetreding tot de Europese Unie wordt geblokkeerd. Afgelopen week weigerden Hongaarse parlementsleden op een bijeenkomst van de Raad van Europa in Boedapest om te luisteren naar de uitleg over de omstreden Onderwijswet van hun Oekraïense collega's.

Er kwam ook al kritiek uit Polen, Bulgarije en Griekenland. Opvallend is echter wel dat Bulgarije de kritiek op de wet inmiddels heeft ingeslikt. Ambassadeur Krasimir Mintsjev zei afgelopen week na een ontmoeting met de Oekraïense minister van Onderwijs Lilia Hrinevitsj dat de wet ''onze kinderen de kans biedt om zowel de Oekraïense als de Bulgaarse taal goed te leren beheersen''.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: