woensdag 11 oktober 2017

Hongaarse mars voor autonomie in Transkarpatië

Hongarije drijft het protest tegen de nieuwe Onderwijswet steeds verder op de spits. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Oekraïense ambassade in Boedapest geïnformeerd over een demonstratie waarmee zelfbeschikking voor Transkarpatië wordt geëist, in het bijzonder natuurlijk het Hongaarse deel van deze westelijke provincie waar zo'n 150.000 etnische Hongaren wonen. Die demonstratie moet vrijdag plaats hebben.

De Oekraïense minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels officieel geprotesteerd tegen zo'n demonstratie die hij beschouwt als een ongewenste inmenging met de binnenlandse gang van zaken. Klimkin vraagt zich in een bericht op Twitter ook af of de demonstratie betekent dat de Hongaarse regering een eventuele afscheidingsbeweging steunt.

De nieuwe Onderwijswet heeft veel losgemaakt bij een aantal buurlanden, in het bijzonder Hongarije. Het is de bedoeling dat het onderwijs voortaan in het Oekraïens plaats heeft, met uitzondering van de vier laagste klassen.De taal van een etnische minderheid wordt niet van school verbannen, maar komt wel op de tweede plaats. Klimkin herhaalde vandaag nog maar weer eens dat met name in het deel van Transkarpatië dat tot net na de Tweede Wereldoorlog nog Hongaars was, driekwart van de jongeren nog altijd geen Oekraïens spreekt.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: