dinsdag 10 oktober 2017

EU eist snel een speciale anti-corruptierechtbank

De Europese Unie verwacht dat Oekraïne eindelijk eens door pakt en een anti-corruptierechtbank opzet om corrupte topbestuurders aan te pakken. Ook ligt er het aanbod om te helpen bij de selectie van geschikte rechters. Over de noodzaak van zo'n speciale rechtbank wordt al geruime tijd gepraat in Oekraïne, er is op 2 juni vorig jaar zelfs een wet aangenomen waarin sprake is van een anti-corruptierechtbank die los van alle andere rechtbanken opereert. Zo'n rechtbank is hard nodig, omdat de gewone rechtbanken weinig haast maken met het behandelen van corruptiezaken of zich uiterst coulant opstellen tegenover corrupte bestuurders.

Op 1 februari van dit jaar werd opnieuw een wetsvoorstel ingediend, ditmaal niet door het kabinet maar door hervormingsgezinde parlementsleden al Serhi Lesjtsjenko en Moestafa Najem. De Hoge Raad voor de Justitie gaf echter een negatief advies over het wetsvoorstel, want het opzetten van een aantal rechtbanken die zich enkel met corruptiegevallen bezig houdt zou tegen de grondwet in druisen.

President Petro Porosjenko zorgde afgelopen week echter voor een doorbraak door aan te kondigen dat er een anti-corruptierechtbank naar Europees model moet komen Vervolgens kondigde Porosjenko's partijgenoot en parlementsvoorzitter Andri Paroebi aan dat hij twee voorstellen voor het opzetten van zo'n speciale rechtbank naar de Commissie van Wenen - voluit de Commissie voor Democratie door Recht - gaat sturen. Die moet dan beoordelen of de voorstellen de toets der kritiek kunnen doorstaan.

De Commissie van Wenen had eerder forse kritiek op de Oekraïense aarzeling om een anti-corruptierechtbank op te zetten. Een voorstel om gespecialiseerde rechters toe te voegen aan de bestaande rechtbanken werd resoluut van tafel geveegd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: