zaterdag 14 oktober 2017

'150 kilometer westgrens niet onder staatscontrole'

Zo'n 150 kilometer van de grens met Hongarije blijkt privébezit en van een grens is geen sprake, laat staan dat die grens bewaakt wordt. Anatoli Matios, de hoogste militaire aanklager van het land, heeft dit gezegd in een interview met tv-zender 112. Grensbewakers hebben geen toegang tot het grensgebied dat in handen blijkt van slechts één persoon die een privélegertje blijkt te hebben dat de grens controleert.

Het begon met twee hectare gemeentegrond die aan meerdere inwoners werd overgedragen. Die verkochten weer door aan de privépersoon waarvan Matios de naam niet wilde noemen. Hij heeft de situatie aan de westelijke grens onderzocht in opdracht van procureur-generaal Joeri Loetsenko, en die moet nu zeggen hoe het verder moet.

Via de westelijke grens met Slowakije en Hongarije wordt al sinds jaar en dag veel gesmokkeld. Dat gebeurt op alle mogelijke manieren sinds de controle aan de grens is verscherpt als voorwaarde voor het sluiten van het associatieverdrag met de Europese Unie en het afschaffen van de visumplicht. De laatste twee jaar worden onder meer ultralight vliegtuigjes gebruikt en duikers ingezet om de smokkelwaar de grens over te krijgen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: