vrijdag 14 april 2017

Rusland ziet af van deelname aan Songfestival

Rusland doet niet mee aan het Eurovisie Songfestival volgende maand in Kiev. De Russische tv-zener Kanal 1 kwam vanmiddag al met dit bericht, dat vanavond bevestigd is door de European Broadcast Union (EBU). Zangeres Joelia Samojlova is niet welkom in Oekraïne vanwege een eerder optreden op de door Rusland bezette Krim. Zij kreeg onlangs een inreisverbod opgelegd van drie jaar.

De EBU bood aan dat Samojlova via een videoverbinding vanuit Moskou mee zou mogen doen en Oekraïne verklaarde dat een andere Russische deelnemer welkom zou zijn als die tenminste niet op de 'zwarte lijst' zou staan van Russische artiesten die zich anti-Oekraïens hebben uitgelaten. Beide voorstellen werden door Rusland van de hand gewezen.

Het dreigement van de EBU dat Oekraïne de komende jaren wellicht zelf van deelname aan het Eurovisie Songfestival kan worden uitgesloten zorgde voor veel verontwaardiging in Oekraïne.

Voorzitter Frank Dieter Freiling van de EBU-werkgroep die het songfestival voorbereidt, haalde ook vanavond fel uit naar Oekraïne. ''Het inreisverbod voor Samojlova veroordelen wij ten zeerste omdat wij geloven dat het de oorsprong en a-politieke karakter van het Eurovisie Songfestival onrecht doet.'' Tegelijkertijd gaf Freiling echter te kennen dat hij samen met de Oekraïense organisatoren verder wil werken aan het welslagen van het Eurovisie Songfestival in Kiev.

De Russische televisie zal het Eurovisie Songfestival ook niet gaan uitzenden, zo is inmiddels ook bekend gemaakt.

Bron: 112

Geen opmerkingen: