donderdag 9 maart 2017

Subsidie energiebesparing voor 180.000 huishoudens

In de afgelopen twee jaar hebben 180.000 huishoudens gebruik gemaakt van een overheidssubsidie op energiebesparende maatregelen als het vervangen van een verouderde verwarmingsketel. Minister Hennadi Zoebko van Regionale Ontwikkeling, Huisvesting en Woonlasten kondigde in een interview met tv-zender Hromadske aan dat de subsidieregeling vanwege dit succes wordt verlengd. "We gaan door zolang er vraag naar is'', aldus Zoebko.

Er komt ook een speciaal een Energiebesparingsfonds dat op 1 april operationeel wordt en zich richt op het stimuleren van energiebesparende maatregelen. Het kabinet heeft dit jaar 800 miljoen hrivna (28,1 miljoen euro) uitgetrokken voor energiebesparing. De helft van dit bedrag is gereserveerd voor het verlenen van kredieten voor energiebesparende maatregelen.

Energiebesparing is aantrekkelijk geworden door het wegvallen van de forse overheidssubsidie op energie die in het verleden opliep tot zo'n 40 procent van de werkelijke kosten. Het schrappen van die subsidie is gebeurd op aandringen van het IMF, in ruil voor miljardenleningen aan de Oekraïense overheid.Veel huishoudens zijn er echter flink in de financiële problemen gekomen

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: