zaterdag 18 maart 2017

Oekraïners zien het niet meer zitten met Rusland

De meeste Oekraïners zijn pessimistisch gestemd over de relatie van hun land met Rusland. Zolang president Vladimir Poetin in het buurland aan de macht is, zien ze een verbetering sowieso niet zitten. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de stichting voor democratische initiatieven Ilko Koetseriv. Slechts één op de tien Oekraïners verwacht op korte termijn dat de relatie met Rusland op korte termijn verbetert.

Eén op de vier ondervraagden (24 procent) voorziet dat de relatie voor altijd verstoord is en dat er niets te repareren valt. De helft (49 procent) meent dat er veel tijd over heen zal moeten gaan voordat de inwoners van beide landen weer positief over elkaar gaan denken. Daarvoor is het volgens 47 procent nodig dat er anderen aan de macht komen in Rusland, president Poetin voorop. Voor 43 procent is een belangrijke voorwaarde dat de Rusland zich niet meer bemoeit met de Donbas en dat het vechten daar ophoudt. Voor 31 procent is de teruggave van de Krim bepalend.

De peiling werd in december gehouden en sindsdien is het er niet beter op geworden door het Russische besluit om de paspoorten van de volksrepublieken van de separatisten in Donetsk en Loehansk te erkennen en de 'nationalisatie' van een veertigtal Oekraïense bedrijven door de separatisten, aldus stichtingsdirecteur Irina Bekeshkina bij de presentatie van de peiling.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: