maandag 6 maart 2017

Nasirov mag gaan, maar zegt niet van plan te zijn rechtbank te verlaten

De rechtbank heeft na het verlopen van de voorlopige hechtenis van Roman Nasirov geen nieuwe beperkingen opgelegd aan de hoogste baas van de Belastingdienst. Toch wil Nasirov de rechtbank in Kiev niet verlaten. Hij wil er zelfs blijven totdat de rechtszaak tegen hem is begonnen, aldus zijn advocaten. Het is nog niet bekend wanneer dat zal zijn en welke rechter zal oordelen over de aanklacht wegens grootschalige verduistering van overheidsgeld.

De voorlopige hechtenis van Nasirov kon afgelopen nacht verlopen door gedoe rond het wrakingsverzoeken van zijn advocaten tegen rechter Oleksandr Dobrovnik. Er kon zogenaamd geen rechter worden gevonden die bereid was om zich daar op zondag over uit te spreken. Pas vanmorgen oordeelde rechter Olena Boekina dat haar collega Bobrovnik heel best in staat was om een uitspraak te doen over verlenging van de voorlopige hechtenis van Nasirov, maar toen was het uiteraard al te laat.

Nasirov heeft zich inmiddels beklaagd over het ontbreken van medische hulp gedurende het afgelopen weekeinde. ''De aanklagers hebben mijn gezondheid en wellicht mijn leven op het spel gezet'', zei hij vanmorgen tijdens een eerste hoorzitting van de rechtbank. Nasirov zou ook acht uur hebben moeten wachten op de komst van zijn advocaten.

Nasirov zou nauwe banden hebben met president Petro Porosjenko. Die gaf vandaag te kennen dat hij niet van zins is om zich met de rechtszaak tegen de algemeen directeur van de Belastingdienst te bemoeien.

Bronnen: Ukrinform, Censor.net, 112

Geen opmerkingen: