donderdag 23 maart 2017

Ex-Doemalid doodgeschoten op straat in Kiev

Het voormalige Russische parlementslid Denis Voronenkov is vanmorgen omstreeks half twaalf doodgeschoten toen hij op weg was naar het Premier Palace Hotel in Kiev, waar hij een ontmoeting zou hebben met Ilja Ponomarjov, eveneens een voormalig lid van de Doema. Voronenkov's lijfwacht zou de aanvaller hebben verwond, maar raakte zelf ook gewond. Het is nog niet bekend wie de aanvaller is en waarom hij Voronenkov heeft aangevallen. Volgens omstanders zijn er zeker zeven schoten gelost.

Voronenkov (45) week vorig jaar samen met zijn echtgenote uit naar Oekraïne toen de Russische justitie een onderzoek begon omdat het parlementslid er van werd verdacht dat hij zich op illegale wijze bezittingen had toegeëigend. Hij was van 2011 tot aan de verkiezingen van vorig jaar september lid van de Doema voor de Communistische Partij.

In een interview met Radio Free Europe/Radio Liberty omschreef Voronenkov in februari het hedendaagse Rusland met Nazi-Duitsland.  Hij noemde toen de annexatie van de Krim ''een vergissing'' en zei ook dat hij tegen ex-president Viktor Janoekovitsj zou willen getuigen.

Bronnen: Interfax, RFE/RL

Geen opmerkingen: