dinsdag 7 maart 2017

Europa volgt aanvoer gas via Oekraïne op de voet

De Europese Unie houdt de aanvoer van aardgas vanuit Rusland via Oekraïne nauwlettend in de gaten, maar ziet nog geen problemen met de druk op de transportleidingen en de stand van zaken rond de ondergrondse opslag van aardgas in Oekraïne. Dat heeft Europees Commissaris voor Energie Maros Sefcovic gezegd na afloop van een ontmoeting in Moskou met de Russische minister van Energie Alexander Novak.

Volgens Sefcovic is de situatie onder controle, maar Novak dacht daar anders over. Hij sprak zijn bezorgdheid uit over de hoeveelheid aardgas in de ondergrondse opslagruimtes in het buurland. Die nadert het kritische punt van 8 miljard kubieke meter. Sefcovic verzekerde de Russische minister echter dat Oekraïne in staat is om voldoende aardgas te kopen om niet onder die 8 miljard te zakken.

Dit minimumniveau is nodig om voldoende gasdruk op de transportleidingen te houden. Het Russische Gazprom heeft de afgelopen tijd de druk verlaagd, een week geleden werd zelfs het laagste niveau bereikt in vele jaren. Naftogaz beschuldigt Gazprom er van dat dit doelbewust gebeurt om Oekraïne in een kwaad daglicht te stellen. Tot nu toe is het echter gelukt om onderweg in Oekraïne de druk weer op te voeren, zodat de aanvoer van aardgas richting Europa niet in gevaar kwam.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: