woensdag 15 maart 2017

Duitsland dringt aan op einde transportblokkade

Duitsland maakt zich zorgen om de ontwikkelingen in Oost-Oekraïne, met om de transportblokkade van en naar de bezette gebieden, en roept zowel de Oekraïense regering als de separatisten op om te voorkomen dat de situatie verder uit de hand loopt.

Regeringswoordvoerder Steffen Seibert en woordvoerder Martin Schaefer van Buitenlandse Zaken zeiden dat de blokkade weg moet, omdat die een vreedzame oplossing in de weg staat en bovendien er voor kan zorgen dat Oekraïne op enig moment niet meer in staat is om elektriciteit op te wekken door een gebrek aan steenkool. Zij vinden dat de Oekraïense regering tot nu toe te weinig heeft gedaan om de oorlogsveteranen te bewegen om hun blokkade op te heffen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko zei vanmiddag dat de eerste treinen met steenkool inmiddels vanuit de bezette gebieden naar Rusland zijn gegaan in plaats van naar Oekraïne. ''Het negatieve effect van de blokkade moet iedereen hiermee duidelijk zijn. De separatisten worden er in ieder geval niet door getroffen, want ze verleggen de goederenstroom gewoon van ons naar Rusland.''

Het bedrijf DTEK, eigendom van miljardair Rinat Achemtov, heeft vandaag bekend gemaakt dat het geen zeggenschap meer heeft over de kolenmijnen in de bezette gebieden. Die zijn door de separatisten 'genationaliseerd' als strafmaatregel voor de transportblokkade van de Oekraïense veteranen. DTEK droeg afgelopen jaar 2 miljard hrivna (70 miljoen euro) aan belastinggeld af voor de bedrijven in de bezette gebieden.

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: