zondag 5 februari 2017

Trump wil helpen bij oplossen conflict Donbas

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een telefoongesprek met de Oekraïense president Petro Porosjenko gezegd dat zijn regering samen met Rusland, Oekraïne ''en alle andere betrokken partijen'' er voor wil zorgen ''dat de rust weerkeert aan de grens met Rusland''. Dat meldt het Witte Huis. Trump en Porosjenko spraken ook over een persoonlijke ontmoeting op korte termijn in Washington.

Ook vanuit Kiev kwam er afgelopen nacht uitleg over het telefoongesprek. Zo zouden de beide presidenten ''het eens zijn geweest over de noodzaak tot een volledig staakt-het-vuren'' in Oost-Oekraïne.

Er was de afgelopen weken de nodige bezorgdheid over de opstelling van Trump die de verstoorde verhouding met Rusland wil verbeteren, hetgeen ten koste zou kunnen gaan van Oekraïne. Zo zou de Amerikaanse president de sancties tegen Rusland willen opheffen. Afgelopen donderdag zei Nikki Haley, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, echter dat haar regering de Krim blijft zien als deel van Oekraïne en dat de sancties blijven totdat Rusland het schiereiland terug geeft.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: